FruHolmrink

Varför bära bebis, varför samsova?

Citat från närabebis.se

”Att bära ditt barn i bärsjal eller ergonomisk bärsele är inte bara mysigt och något som underlättar vardagen med små barn. Forskning visar att när barn bärs slappnar de av i musklerna och får en lugnare hjärtrytm, även den vuxne som bär barnet blir lugnare. Barn är helt enkelt som tryggast när de är nära och det går inte att skämma bort ett barn genom att bära för mycket. När barnet är nära är det lättare att uppfatta barnets tidiga signaler för till exempel hunger och nödighet och studier visar att barn som bärs är nöjdare och skriker i mindre utsträckning. Att bära främjar amingen och trygg anknytning mellan barn och förälder.

Citat från ergobaby.se

”Visste du att hjärnans utveckling påverkas positivt av att du bär ditt barn? Inte? Så är det faktiskt. Vi människor föds med ett ”överskott” på neuroner, det vill säga nervceller. När vi tar våra första andetag har vi cirka 170 miljarder nervceller. Men vid födseln finns det inga kopplingar mellan dem. Precis som med en dator måste hjärnan först programmeras innan man kan använda den. Neuronerna måste kopplas samman. ”I början formas och ansluts neuronerna till varandra via sensoriska indata, det vill säga genom hörseln, synen och beröringar. Det är på detta sätt som kopplingarna mellan cellerna tar form”, förklarar Angela Friederici, chef för Max Planck-institutet. Det är därför som du bör se till att ditt nyfödda barn utsätts för olika stimuli som aktiverar dess sinnen redan från start. Ljud, dofter, temperaturskillnader, ljus och skugga, färger, rörelser och hudkontakt – allt som påverkar barnet kommer att forma hjärnans fysiska struktur. Med andra ord: Ju oftare nervcellerna aktiveras genom sensoriska stimuli, desto mer stabila blir kopplingarna. När du bär barnet blir det konstant stimulerat av dina rörelser. Det samma gäller övriga sinnen. Och det innebär att när barnet blir buret så stimuleras nervcellerna konstant, vilket bidrar till att bygga upp stabila neuronkopplingar.

citat från mama.nu om samsovning:

”I studien jämfördes sovmönstret hos barn som sov i egen säng jämfört med barn som sov med sina mammor. Resultatet visade att barnen som sov själva var mer stressade medan barnen som sov på sin mammas bröst fick en bättre vila, rapporterar The Telegraph. Man hävdar också att nattseperation kan påverka hjärnans utveckling.

Studien genomfördes av Nils Bergman, vid Kapstadens universitet i Sydafrika och går alltså emot den allmänna rekommendationen att det skulle vara riskabelt för små barn att sova med sina föräldrar. Enligt denna rapport menar man att det bästa för barnet är att sova tillsammans med sin mamma upp till tre års ålder. Pappan nämns inte i studien.Nils Bergman menar att ”oförklarliga dödsfall” hos spädbarn inte har med mammans närvaro att göra, utan kan ha orsaker som cigarettrök, alkohol, leksaker med mera. Man rekommenderar även att helt undvika samsovning om någon av föräldrarna är påverkade av alkohol eller tyngre mediciner.”

—————————————————————-

Jag är allergisk mot ex 5 minutersmetoden o.s.v. Det är klart att det går att vänja bebisar och barn vid det mesta? Men varför blir barnet tyst tillslut och somnar? Jo, för hen känner att det är inte lönt att jag skriker för min beskyddare som jag vill vara nära räddar mig inte så jag ger upp och lägger mig här för vilket rovdjur som helst att komma o ta mig”. Back to the basics helt enkelt. Inte tusan kunde stenåldersmänniskan lägga sina barn ifrån sig, oövervakade? Och det finns en anledning till bebisens korta sömncykler – att gå upp i vakenhet med 45-60 minuters mellanrum för att kunna känna av att de är nära sin beskyddare och annars sätta igång att skrika för att på så vis tillkalla närhet. Sen gäller det att göra samsovningen på ett säkert sätt med ex. babynest, sänggrindar/säng in mot vägg och inget vuxentäcke nära bebisen.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats