FruHolmrink

Bröstpumpning & handmjölkning

OBS!!! Ingen produktsponsring i detta inlägg.

När Elsa föddes var hon för trött för att orka amma ordentligt första veckan. (Föddes i vecka 35+0). Därför fick vi tillmata och då jag ville ge henne bröstmjölk samt att få igång bra produktion så började jag att pumpa.

Under Elsas första levnadsvecka pumpade jag var 3:e timme dygnet runt. Det tog 4-5 dagar innan mjölken rann till ordentligt. Sen ville jag hjälpa Elsa med mjölkbeställningen och dessutom samla till att frysa in ett lager.

På sjukhuset använda jag en dubbelpump från Medela. Vet inte vad modellen hette. Det var dock inte mycket råmjölk som släpptes till pumpen utan den fick jag lättare ut genom att handmjölka. På BB sa de att dubbelpumpning (båda brösten samtidigt) var mest effektivt för att stimulera produktionen. Vi fick också info om att man kunde hyra en pump på vissa apotek till när vi skulle åka hem. Jag hade dock hunnit köpa en som väntade på oss där hemma.

När vi kom hem fortsatte pumpningen med en Beemo Care dubbelpump. Jag tyckte den var jättebra! Effektivt pump, bra och lätta inställningar. En knapp för att skifta mellan stimulering och utdrivning ?. Nackdelen var att där va många delar som skulle rengöras. En annan nackdel var att jag kunde inte byta trattstorlek när jag började få sår (efter några veckor blev bröstvårtorna större än innan när jag pumpade och skavde då mot trattkanterna) och fick därför skaffa en helt annan pump av annat märke.

Sä köpte jag istället en Medela Swing enkelpump. (Enkel p.g.a. ekonomiska skäl). Där kunde jag välja att köpa till större trattar. Jättebra pump. Få delar att rengöra! Lätt att skölja av och sen ner i en Medela Quick n Clean-påse för att sterilisera delarna på 3 minuter i mikron! Nackdel att bara kunna pumpa ett bröst i taget, men det visste jag ju när jag köpte den (finns i dubbelvariant också så det är en ekonomisk fråga).  Var jag stressad sköljde jag delarna ordentligt o sen i påsen in i mikron. Så fick mannen diska ordentligt vid senare tillfälle eller ta bebisen så jag kunde diska. Bra tips är också att köpa hem fler delar (fler trattar, fler mellankopplingar, och membranhållare + membran) så har man till flera pumpningsomgångar och behöver bara diska 2-3 ggr/dygn. Jag köpte hem så jag hade 4 ”set” och det gjorde att jag klarade pumpningen utan att diska medan mannen var iväg och jobbade. Så pumpningen inte tog tid från att va med bebisen.

Handmjölkning ägnade jag mig åt på BB för att det var lättare att få ut råmjölken så. Rekomenderar att titta på youtubefilmer om tekniken och att be om hjälp på BB. Babybaby.se har också bra film om tekniken. Jag upplevde att när jag hade liten mängd mjölk var det lättare att få ut mjölk via handmjölkningen. Också bra att kunna handmjölkning om man får mjölkstockning och även när man ska sluta amma under tiden som mjölkproduktionen sinar och man kan behöva lätta på trycket utan att stimulera till mer produktion (mjölka ur ett par matskedar och trycket lättar, jämförelsevis med att elektriskt pumpa som stimulerar hårdare).

Sen är det ju det här med att förvara den utpumpade bröstmjölken och att bära med sig den utanför hemmet. Det har jag skrivit ett inlägg om här!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats