FruHolmrink

Tillmatning av bebis & undvika tuttförvirring

OBS! Ingen sponsring av produkter i detta inlägg utan jag vill delge tips och tips på snabbt levererande inköpsställe (om man inte har en babyaffär i närheten) som kan hjälpa föräldrar i tillmatningsskedet! I Hässleholm kan man köpa Medelaprodukter på Nisses, i Kristianstad kan man köpa på Babyproffsen och LittleKidsCorner.

När lilla Elsa kom i vecka 35+0 var hon lite för trött för att orka försörja sig via enbart amning. Därför fick hon tillmatas. Rutinen var att tillmata redan 1 timme efter födseln och sedan var 3:e timme tills amningen funkade bra och/eller bebisen visade fin viktuppgång. Till en början fick ju tillmatningen ske med blandning av utpumpad råmjölk och drickfärdig NAN. När bröstmjölken runnit till blev det med utpumpad bröstmjölk efter varje amningsförsök. Det tog ca. 4-5 dagar innan vi slutade tillmata varje måltid. Sen blev det någon gång/dygn mest för att vi kände oss lite osäkra och inte hade fått någon info med oss från BB och inte hade hunnit etablera kontakt med BVC.

Tillmatningen skedde med hjälp av en och sedermera flera medicinkoppar (1 medicinkopp = 30 ml). Vi upplevde det svårt för att de lätt rann utanför och att Elsa ibland spottade ut mjölken igen. Men inga alternativ till medicinkoppar hade presenterats på BB.

Såklart finns det andra alternativ än medicinkopp! Jag har själv tagit reda på dessa alternativ och fick inget tips/info från BB. Jag har nu tipsat vår BVC-sköterska och skänkt produkter dit för att de ska ha och visa/informera om. Nästa steg är att pusha BB och MVC att informera!

Bild lånad från apotea.se

Medela Soft cup Länken går till ett exempel på inköpsställe – Apotea. När vi väl hittade denna produkt kändes det som himmelriket! Tillmatningen blev mycket enklare. Det var lättare att parera rätt mängd/klunk och lättare för Elsa att lapa i sig. (Viktigt att bebisen kan lapa i sig så de inte blir att man häller in i munnen). Den kändes också mjukare att hålla mot läpparna än en ”vass/hård” medicinkopp. Smidig att fylla med bröstmjölk/ersättning i röret (tar 80 ml max). Och lätt att få fram vätskan till själva skeden. Soft cupen är ju jättebra för att undvika nappflaska och därmed undvika ”tuttförvirring” och riskera amningen. Så jag kan tänka att vi hade fortsatt använda den om Elsas pappa skulle mata, om de inte var för att vår amning gick i stöpen (p.g.a. bröstvårtesår, att ej kunna fästa amningsnappen p.g.a. såren och även sen mjölkproteinallergi) så det blev flaskmatning på heltid för oss. Soft Cup är också smidig att rengöra. Skulle vi fortsatt hade jag viljat ha 2-3 st just för att om man inte hann diska emellan varje matning.

Bild lånad från apotea.se

Medela SNS Tillmatningsset !!! Wow!!! Tänk om jag hade haft detta från första stund. Då hade kanske Elsa orkat amma mer från början och jag kunde ha pumpat färre gånger/dygn (pumpade var 3:e timme första 7 dagarna dygnet runt). Här kunde man hällt i råmjölk/NAN-blandningen, tejpat fast vid bröstvårtan/fört in i amningsnappen och använt istället för koppning. Jag köpte hem setet i syftet av att få igång en delamning efter 3 veckor med endast flaskmatning. Elsa ville inte amma eftersom hon dels blivit tuttförvirrad i sugtekniken av flaskmatningen men också blivit lat av att flödet kommer så enkelt med flaska och då hade hon inte tålamod att vänta på utdrivningen vid bröstet. Så jag använde setet för att ”lura” henne att stanna kvar sugandes på bröstvårtan. Hon fick på detta vis ett direkt gensvar, d.v.s. slapp vänta på utdrivningsreflexen och orkade plötsligt amma i 25-30 minuter igen! Lyckan var total i mitt mamma❤️ eftersom jag var så ledsen över att amningen hade kapsejsat. Sen kom mjölkproteinallergin och eftersom vi ”bara” hade 1 amningstillfälle valde jag att avsluta helt istället för att börja äta mjölkproteinfritt jag också. Nackdelen med setet är att det tar tid att få dit setet vid matning så det gällde att ”koppla upp sig” med allt så att det bara var att hälla dit ersättningen/utpumpade bröstmjölken när Elsa visade hungerssignaler. Så jag satt ofta en 30 min och väntade med bröstet/brösten blottade hemma i soffan tills Elsa vaknade och hungerssignalerade. Vi använde också amningsnapp så för oss var det lite extra förberedelser och knix i ditsättandet av setet. Se bilder nedan. Fördelarna var ju att vi fick en amningsstund och att Elsa stimulerade bröstet och därmed mjölkproduktionen. Så beställningen gjordes och produktionen kom igång lite igen utan att jag behövde pumpa. Är övertygad om att jag kunde ha kommit upp i en helamning igen om det hade varit mitt mål och om inte allergin kommit emellan. Jag gillade inte att ha behållaren i snöret/halsbandet utan klämde hellre fast den i bh/linnebandet. Finns också bra youtubefilmer om att använda setet.

Tillmatningssetet med slangen/sonden inuti amningsnapp.

Egna bilder på hur vi använde setet.

Medela Calma nappflaska- Nämner denna då den sägs motverka tuttförvirring. Jag tror dock inte på detta. Det funkade inte för oss utan Elsas amningsteknik blev definitivt förvirrad. Kan dock säkert funka för vissa, men då är det troligen en bebis som klarar att va flexibel. Elsa var ju 5 veckor prematurt född.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats